Colindatorii din Sara Craciunului nost

Miercuri 8 decembrie incepand cu ora 20 la Casa de Cultura a Studentilor, Asociatia Romana ”Focul Viu” aduce obiceiurile traditionale maramuresene in centrul Clujului prin intermediul unui concert caritabil de colinde. Mai multe informatii aflati in comunicatul de presă.

Dintre artistii care vor fi prezenti pe scena Casei de Cultura a Studentilor mentionam:

– Petreușii : Stefan și Andrei Petreuș (tata si fiu), originari din satul Glod
– Ioan Pop și Grupul Iza, din Hoteni
– Ion de la Cruce cu ceata de colindători din Poienile Izei
– Colindatorii din Vadu Izei
– Ansamblul Asociației Maramureșenilor din Cluj
– Tinerii asistati de la Centrul de zi Sf. Maria

Despre colindatori:

Despre oaspetii nostri dragi, Petreusii, cred ca nu putem sa spunem nimic decat sa le multumim vesnic caci fara ei, Maramuresul nu ar fi fost atat de cunoscut in tara si in lumea intreaga. Chiar daca Ion, unul din cei doi frati celebri , nu mai este astazi printre noi, a ramas Stefan inegalabilul ceteras al sufletului Maramuresului care si-a adus langa el fiul, pe Andrei, ca sa duca mai departe maestria ritmului si a muzicii unice a maramuresenilor. Iubitori de neam si traditii Petreusii si-au dedicat toata puterea lor pentru promovarea muzicii autentice in toate colturile lumii.

Din repertoriu:

Io’s fecior de morosan
Merg pe Iza vin pe Mara
Ce rau am facut la lume
Asa beau oamenii buni
Maramures plai cu flori

Componenta Grupului “IZA” este de 7-8 persoane, interpreti de mare talent la diferite instrumente specifice zonei Maramuresului si, in general, partii de Nord-Vest a Romaniei, precum:   vioara,  zongora,  braci,  tilinca,  cetera  oseneasca, drimba, vioara cu goarna, doba, contrabas, toca, trimbita.
Liderul si sufletul grupului este Ioan Pop, interpret la mai multe intrumente – vioara, cetera oseneasca, zongora, tilinca, braci, drimba, vioara cu goarna si vocal.
Grupul “IZA” a luat fiinta in anul 1988 la indemnul d-nei Speranta  Radulescu,  prestigios  etnomuzicolog  roman  care, Inca  de  la   infiintarea  lui  grupul  “Iza”  si-a  propus  sa promoveze folclorul traditional si autentic in profund respect fata de traditia si zestrea lasata de inaintasi.

Din repertoriu:

Dupa pui de morosan Barbatesc
Inimioara dati as multe
Dupa joc morosenesc

Grupul de colindatori condusi de artistul Ion de la Cruce vine sa prezinte colinde autentice pastrare nealterate in satul izolat de munte Poienile Izei, vatra patratoare de traditii si loc care  a dat scenei multi artisti cunoscuti (Florentina si Petre Giurgi, fratii Petreus).
Ion de la Cruce este un artist care de mic copil a deprins darul de canta la  cetera si a daruit de-a lungul a peste 40 de ani cantece originale, autentice de pe valea Izei tutror iubitorilor de folclor. El insusi este un pastrator si aparator al valorilor musicale si traditionale autentice din Maramuresul istoric.

De peste deal de poieni, din Botiza, un alt centru viu de traditie muzicala ne vor incanta cu colinde autenticce Fratii Sicutza si grupul din Botiza, pe care-l conduc, pastratori ai datinilor strabune.

Va asteptam la concert!

Reclame

Despre calinbiris

http://ro.linkedin.com/in/calinbiris
Acest articol a fost publicat în Evenimente și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s